Un petit maldecap anomenat Ibosim

 Fer un còmic històric és complicat: el grau d'implicació en la documentació determina si fas un bon còmic o no. De ben segur que s'escapen coses, alguns elements no se saben i d'altres se saben a mitges, i per tant, és impossible dir que reflecteixes al 100% un moment històric determinat.
Però l'esforç en ser fidel al màxim possible a la documentació històrica és la base de tot. Ja ho he dit en altres ocasions, però per mi, fer Balears: Abans i Ara sense un bon historiador al costat és impossible. A més, l'Antoni Marimon és un home pacient i comprensiu amb mi, cosa que sempre li agrairé.
Vet aquí el procés de la vinyeta més complicada del nº3 de Balears: Abans i Ara. Un pla paisatgístic de la ciutat d'Ibosim (l'actual Eivissa).

 Tot comença en l'story-board. En algun moment del còmic volia posar aquest pla general. Crec que era necessari per donar "forma física" a la ciutat cartaginesa.


 Tenia documentació del poc que se sap de la ciutat de l'època. L'Antoni m'envia un dossier amb fotocopies de diferents llibres. També em va passar unes fotos tretes d'internet.  Lamento no conservar els links ni les dades del gràfic.





 Així que jo, sense por (ni gaire consciència), faig la primera versió de la pàgina a llapis...


Sense tenir en compte que la perspectiva de la vinyeta d'Ibosim no em va quedar gaire aconseguida, no havia captat bé l'essència... Així que començo a treballar la vinyeta a part, i a passar-li els esbossos a l'Antoni.


 Fins i tot vaig fer un ràpid "mapa" per assegurar-me que ho havia entès tot bé...

 Decideixo començar de zero i canviar l'enfocament de la ciutat per potenciar el que sabem 100% segur de la ciutat: que està dalt d'un turó.

 Ep! El turó és massa baix. Rectifico:
 I caldria afegir el port natural més a l'esquerra. Rectifico:
Ara sí!

A partir d'aquí, tot segueix el seu procés normal... Aquesta vinyeta ha estat un petit maldecap! Però, la veritat, fins i tot ha estat curiós i divertit, ara que es pot veure tot el procés.




Comentaris

Unknown ha dit…
Uf! complicat però interessant.
Quim Bou ha dit…
Hola!
Ara entens perquè sempre faig fantasia? :)
És força més pràctic pels mantes com jo... He, he...
Salut!
Gargotaire ha dit…
Buf, quin maldecap fer llibres així.

Jo sóc més de fer fons només quan m'equivoco. :p
Quim Bou ha dit…
Gargotaire: ha, ha...
Home, sí que pot ser un maldecap algun moment puntual, però com aficionat a la història també m'ho passo de conya!