Via Romana del Capsacosta (per fer passar l'emprenyada amb els caçadors d'Oix i el pàrquing de Campdevànol)

 Dissabte. Volem fer una bonica excursió, del Pont Trencat (Oix) al Ferran. Ho preparem tot, ens llevem d'hora, i en arribar a Oix... trobem una macro-batuda (80 i escaig caçadors). Tots vestits de camuflatge. La vall d'Hormoier, un espai preciós, és privat i organitzen aquesta mena d'aquelarres cinegètics. La nostra ruta passa ben a prop, així que hem de canviar de plans. I molt més anant amb gos. Suposo que serien ells qui marxarien si nosaltres hi féssim maniobres amb tancs i míssils. La llei del més fort.
Per cert! Sí, hi ha massa població de senglars i alguns herbívors, però si més de cinquanta anys de caceres no han solucionat aquest problema, no deu ser que no funciona?
Ho dic perquè diguin les coses pel seu nom: els agrada matar animals. I punt. 
Comencem bé el dissabte.

 Ens n'anem fins a Campdevànol. Fa temps que dèiem de fer els gorgs del Torrent de la Cabana (o Riera d'Estiula). Un lloc preciós, però saturat a l'estiu degut a l'accés fàcil, la proximitat d'un càmping i una àrea de pícnic al començament de la ruta.
Ideal, doncs, per fer-lo a l'hivern. Quan hi arribem, ens trobem amb l'agradable sorpresa que al petit espai destinat a aparcament ara hi ha un cartell de prohibit aparcar, i deixa ben clar que passen sovint i posen multes de 60 a 100 €. L´única opció és entrar al "pàrquing"del costat, un descampat, i pagar 10 €. De vegades toca pagar dos o tres euros per aparcar en llocs especials i protegits. Hi estem d'acord. Però, 10 euros per aparcar al costat d'una zona de pícnic? És una estafa de nassos.
Que s'ha de controlar l'accés a un espai d'interès com la Riera d'Estiula? Sí. Que s'ha de limitar l'accés als vehicles? Completament d'acord. Que has d'extorsionar als excursionistes, que el 99% dels casos són gent respectuosa i que cuida el medi? A prendre pel sac.
Per cert, em pregunto si hauria de passar la factura de la recollida de merda que vam fer fa dos anys a qui treu aparcaments lliures per fer negoci abusiu.


  Marxem de Campdevànol i, aquest cop sí, trobem una passejada per fer (ja són les 10h.!): la via Romana de Capsacosta. Es pot fer des de Sant Pau de Segúries, però nosaltres la fem des de Sant Salvador de Bianya. Una passejada senzilla, d'un parell d'hores i molt interessant.

Sortim de la pista de sota l'aparcament de Sant Salvador de Bianya, i aviat arribem a les restes de la ferreria.

 Tot creuant la carretera, una reproducció d'un mil·liari fa de cartell informatiu. Quan van arreglar aquest camí, eren temps on encara hi havia diners per fer coses així.



 Diversos cartells explicatius, ben fets i ben pensats, encara sobreviuen al pas del temps.




El Puigsacalm treu el nas...

I en un moment determinat, tenim vistes cap al Bassegoda:

 A la collada del Capsacosta, encara hi queda un xic de neu:


 En ser un recorregut lineal, tornem per on hem vingut.



Comentaris

serrallonga1640 ha dit…
Ostres Quim, mala sort amb els caçadors i el (certament mafiós) aparcament. Però en fi, la Via Ànnia sempre és de bon redescobrir.
Quim Bou ha dit…
Hola, Ricard!
Gràcies! Tots hem tingut trobades d'aquest tipus, voltant pel país... Segur que tu també. Vaja, no vull generalitzar, segur que hi ha caçadors que són bona gent (tot i que per mi és impossible de comprendre), però què vols que et digui, això d'anar vigilant que no et fotin un tret... D'acord que per pelut semblo un senglar, però vaja... :)
I l'aparcament sí, és realment un abús.
Salut!
Quim