Passejada per Ulldeter fins al coll de Mantet i el torb


 Una de les coses que aprens o t'ensenyen quan comences a fer excursions pel Pirineu nevat és a vigilar amb el torb. Quan bufa fort la tramuntana, i la neu és pols, es crea un efecte que pot arribar a ser terrible. Partícules de neu creen un núvol que pot arribar a ser espès com la boira, però molt més emprenyador,  ja que el vent bufa fort i te les llança amb mala llet. A part, la temperatura baixa moltíssim. També et desorienta. Quan el torb bufa fort, ha arribat a endur-se la vida d'excursionistes veterans en aquestes muntanyes que, en altres circumstàncies, són de fàcil accés i molt concorregudes.
Això ho sap tothom, nosaltres també, i per tant evitem fer excursions en aquestes circumstàncies. Avui, però, la previsió era que el vent anés perdent força i per tant hem volgut fer la curta però bonica Vallter-Roca Colom. Ja en arribar hem vist que la cosa no pintava bé, que el vent era fort, i en arribar al coll de Mantet... Ja hem reculat (com gairebé tots els que pujaven). No feia prou torb com per ser perillós, però sí molt molest. Tenim bones jaquetes i material, però som més de gaudir del paisatge, fer fotos i badar. Si pinta que hem de patir... cap avall que fa baixada. Sense problemes, que les muntanyes hi seguiran sent un altre dia:)
En algun moment m'ha fet imaginar, dalt del coll de Mantet, de com de terrible ha de ser el torb en tota la seva força, enmig d'una travessa. Per molt material que es tingui, per molta experiència que es tingui, al final, qui mana és la muntanya.












Comentaris